Kalendarz spotkań i warsztatów

Lato było upalne i pełne niesamowitych wyjazdów, warsztatów, spotkań, i szkoleń. Oczywiście każdą wolną chwilę wykorzystywałam na wyprawy po złote runo, bo jak inaczej nazwać te wszystkie wspaniałe rośliny, które można było zebrać i przetworzyć.  I jak zwykle zabrakło czasu na rejestrowanie i opisywanie tego wszystkiego na stronie Oceanu Spokoju. Chyba największą bolączką naszych czasów, a na pewno moją, jest ciągły niedoczas. Za to wszystkie wolne miejsca w moim mieszkaniu zajęły ogromne ilości pełnych butelek, słoików i ogromne ilości suszonych ziół.

Teraz czas na powrót do comiesięcznych spotkań ziołowych. Zapraszam wszystkich chętnych do Szczecina na ulicę Kołłątaja 23/1.

Grafik na 3 ostatnie miesiące tego roku :

17.10.2018 – Dzikie owoce i rośliny jesieni- Szczecin, Kołłątaja 23

24.10.2018- Dajmy psztyczka w nos jesiennym przeziębieniom- Goleniów, Wojska Polskiego 28 Centrum Aktywności Lokalnej , godzina 18:00
21.11.2018 – Zioła a choroby autoimmunologiczne- Szczecin, Kołłątaja 23/1
12.12.2018 – Temat iglasty, żywiczny, choinkowy- Szczecin, Kołłątaja 23/1

Spotkania dwugodzinne, w Szczecinie początek zawsze o 17:30, koszt 60zł.

Zaczynamy również cykl warsztatowy, gdzie będziemy praktycznie poznawać i doskonalić umiejętności przetwarzania ziół. Nauczymy się praktycznie wykonywać w sposób prawidłowy przetwory ziołowe. Będą to octy, nalewki, intrakty, maceraty, napary, wywary. Będziemy też robić dla siebie naturalne kosmetyki, kremy, szampony, toniki, mleczka itp.

Już na pierwszym 27.10.2018 w godzinach 9:00-13:00 zajmiemy się produkcją octów owocowych i ziołowych, zrobimy też intrakt z Olchy czarnej. Każdy uczestnik zabierze ze sobą zrobione przez siebie octy i intrakt.

Koszt 130 zł.

Zapewniamy wszystkie niezbędne półprodukty do przygotowania preparatów. Uczestnicy otrzymają preparaty oraz pojemniki na preparaty, receptury i opisy.

Na wszystkie spotkania i warsztaty obowiązują zapisy, lista miejsc ograniczona. Zapisy pod nr tel. +48 606 856 652 oraz +48 880 496 172

Najbliższe spotkanie 17.10.2018

Październik to czas robienia przetworów, zamykania ich w słoiki, kiszenia, suszenia, smażenia czy gotowania. Owoce w tym roku nam bardzo obrodziły. Jabłka zasypały nas chyba najbardziej. Ale nie możemy zapomnieć o owocach dziko rosnących. Są to czeremcha, dereń, tarnina, głóg, jałowiec, jarzębina, dzika róża, kalina koralowa, rokitnik. Świetnie się nadają na przetwory a dodatkowo jeszcze mają niesamowite właściwości lecznicze. O nich będę opowiadać na najbliższym spotkaniu. Na przykład dzika róża to owoc, którego nie trzeba przedstawiać. Choć może nie każdy wie, że w Polsce występuje około 20 gatunków dzikiej róży. Można je wykorzystać do zrobienia konfitury, dżemu, syropu, nalewki i każdy z tych przetworów oprócz walorów smakowych dostarczy nam wielu składników zdrowotnych.  Owoce róży zawierają duże ilości witaminy C, ale też witaminy B2, K, PP, E. Oprócz witamin zawierają: garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, pektyny i cukry. Równie ciekawe i bezcenne są pozostałe dzikie owoce. Warto się im bliżej przyjrzeć, bo jeszcze jest czas, aby wiele z nich pozyskać dla własnej spiżarni. Zapraszamw środę 17.10.2018 na godzinę 17:30. Szczecin ulica Kołłątaja 23/1

Author

Regina

Facebook Google+

Redaktor Naczelny magazynu Ocean Spokoju. Zielarz, fitoterapeuta. Chemik z 30-letnim doświadczeniem w diagnostyce medycznej. Mistrz Reiki II stopnia. Nowoczesna wiedźma. Pasjonatka zdrowego trybu życia i naturalnych metod leczenia. Mol książkowy. Matka dwóch programistów. Opiekunka kota i karmicielka dzikich ptaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *