Środowe spotkanie z Alfabetem Roślin J

Zapraszam na kolejne spotkanie z naszym Alfabetem Roślin. W najbliższą środę omówimy rośliny, których nazwa polska zaczyna się literą J. Będą to między innymi jabłoń, jesion, jałowiec, jemioła, jaśmin, jasnoty i wiele innych. Przyjrzyjmy się np jałowcom. Są to krzewy z rodziny cyprysowatych – Cupressaceae. Najbardziej znamy jego owoce używane często w kuchni jako przyprawa np. do mięs. Świetnie się sprawdza w ciężkich potrawach ponieważ doskonale wspomaga trawienie. Jałowiec zwiększa wydzielanie żółci i soku żołądkowego bogatego w kwas solny. Przyśpiesza perystaltykę jelit, wzmaga ukrwienie przewodu pokarmowego. Usprawnia wchłanianie składników pokarmowych z jelit do krwi. Oprócz własciwości przyprawowych jałowiec jest też rosliną leczniczą, fitoncydową,  czyli zawierającą składniki hamujące rozwój bakterii, pierwotniaków i grzybów patogennych. Preparaty jałowca mają silne właściwości antyseptyczne, odkażające, przeciwgnilne i odwaniające. Hamują procesy fermentacji. Olejek i nalewka jałowcowa wcierane w skórę wywołują miejscowe rozgrzanie, przekrwienie, a następnie zmniejszenie odczuwania bólu. Dlatego wyciągi z jałowca od dawna były składnikiem mazideł, maści i spirytusów do nacierania w przypadku przeziębienia, reumatyzmu, artretyzmu, stanów zapalnych nerwów i mięśni. Wg prof. A. Danysza fitoncydy to potężny czynnik zmieniający skład mikroflory w atmosferze i glebie. Wg B.P Tokin’a i Niłow’a 1 ha jałowca wydziela w ciągu doby 3 kg lotnych fitoncydów; ilość ta jest w stanie wyjałowić obszar dużego miasta. O tym i o innych riślinach opowiem w środę w Zielarni. początek 17:30. Szczecin ul Kołłątaja 23/1 Inwestycja 60 zł. Liczba miejsc ograniczona, zgłoszenie na nr tel. 606 856 652

Wydarzenie zostało zakończone.

Data

28 07 2021
Expired!

Czas

17:30 - 19:30

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *