3

Skubane Zielone – pierwsza edycja za nami

Marzec to miesiąc o bardzo zmiennej pogodzie. Właśnie w takim dniu, z porannym deszczykiem, 14 marca 2015 roku odbyły się nasze pierwsze zajęcia terenowe pod intrygującym tytułem „Skubane zielone”. Tak rozpoczęliśmy cykl zajęć, których celem jest poznanie roślin rosnących wokół nas, ich walorów leczniczych, spożywczych i innych użytkowych. Chcemy zwrócić uwagę na bogactwo przyrody, z którego możemy czerpać. Uczymy, jak to robić, by nie szkodzić przyrodzie i …sobie i jak przetrwać w naturze (taka mała szkoła surviwalu). Zajęcia odbyły się w terenie leśnym, łąkowym, na nieużytkach i nad strumykiem.

Tematyka pierwszych warsztatów dotyczyła głównie gemmoterapii, czyli możliwości wykorzystania pączków liściowych, kwiatowych drzew, krzewów i ziół wiosennych. W pączkach skondensowana jest potężna energia życiowa; jest dużo fitohormonów, fitosteroli, flawonoidów, fitoncydów, garbników. Wiele z nich zawiera kwas salicylowy, benzoesowy. Wczesną wiosną również można pozyskiwać korzenie, kłącza, korę. Poznawaliśmy pierwsze rośliny wiosenne i ich walory użytkowe. Uczestnicy warsztatów zostali poinformowani o ogólnych zasadach zbioru, przygotowania i przechowywania darów przyrody.

Wiosenne przebudzenie to przebudzenie energii drzew, krzewów, ziół wiosennych. Ten temat, jak wykorzystać energię przyrody, głównie energię drzew, do podniesienia własnych wibracji przewijał się przez cały czas. Uczestnicy poznali też podstawowe zasady pracy z emocjami metodą Sedony oraz z wykorzystaniem pentagramu chińskiego według TMC (tradycyjnej medycyny chińskiej).
Nasze pierwsze spotkanie zakończyło się ogniskiem w niesamowitej scenerii, wśród wierzb(„drzewo czarownic”), nad strumykiem, przy chatce-lepiance. Przy ognisku odbył się pokaz różnych produktów wykonanych z darów przyrody (maści, syropy, herbatki ziołowe) oraz degustacja sałatek i herbatek z wykorzystaniem ziół. Uczestnicy zajęć otrzymali opracowania i przepisy m.in. kulinarne, dotyczące poznanych gatunków roślin, które ułatwią samodzielne przygotowanie przetworów w domu. Mieliśmy bowiem okazję do zbioru pączków drzew z przecinek leśnych.

Przegląd poznanych gatunków roślin:

Sosna zwyczajna

Jej pączki zawierają dużo olejków eterycznych (pinen), flawonoidy, witaminę C, substancje żywiczne (olejek terpentynowy), gorycze, woski, cukry i wiele innych cennych substancji.
Zastosowanie mają przede wszystkim w chorobach układu oddechowego (przeziębienie, kaszel, chrypka, zapalenie zatok), działają przeciwgorączkowo, napotnie, żółciopędnie.
Igliwie sosny można pozyskiwać przez cały rok i wykorzystywać m.in. w kosmetyce.
Sosna symbolizuje zdrowie i długowieczność. W Chinach i Japonii otoczona jest kultem; jest drzewem wzmacniającym ducha i ciało. Sięga swoimi korzeniami głęboko w ziemię i konarami wysoko „do nieba”; daje energię Ziemi i energię Kosmosu. Przebywanie w borze sosnowym przywraca człowiekowi równowagę emocjonalną i siłę do rozwiązywania największych problemów.

Buk zwyczajny

Las bukowy pobudza aktywność twórczą, jego chłód oczyszcza i odświeża. Pączki bukowe i liście zawierają m.in. witaminy, garbniki, pektyny, kwas wanilinowy, kawowy, chlorogenowy, olejek eteryczny, nieznane fitoncydy. Substancje te działają odtruwająco, przeciwzapalnie, przeciwreumatycznie. Oczyszczają tętnice, wspomagają pracę nerek, wątroby, płuc.

Brzoza brodawkowata

Emanuje światłem i radością życia, wycisza, pozwala zachować wewnętrzną równowagę. Energia brzozy likwiduje różne blokady, oczyszcza „brudy energetyczne”.
Pączki liściowe i kwiatowe (zbierane w kwietniu / maju) zawierają wiele cennych substancji: trójterpeny, flawonoidy (w tym kwercetyna, rutyna), aminokwasy, olejki, saponiny, witaminy, cukry, substancje mineralne (Mg, Zn, Fe, Ca). Sok brzozowy (oskoła) pozyskiwany wczesną wiosną jest cennym produktem odżywczym i leczniczym. Napary, odwary zaleca się przede wszystkim w stanach zapalnych dróg moczowych i niewydolności krążenia. Działa odtruwająco, napotnie, przeciwobrzękowo, przeciwgorączkowo. Zewnętrznie ma zastosowanie przy różnych problemach dermatologicznych.

Olcha

(szara, zielona, czarna) Pączki tego drzewa są bogate w witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B8, B11, C, E, F, PP), fitohormony, kwas elagowy, garbniki, żywice. Działanie tych substancji jest bardzo szerokie: przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, przeciwmiażdżycowe (poprawa pamięci, łagodzenie migreny), regulują gospodarkę hormonalną (m.in. przy menopauzie), wspomagają układ pokarmowy (rozkurczowo). Surowce z olchy stosowane są również w przewlekłych schorzeniach skórnych.

Wierzba

(biała, szara, iwa, purpurowa, uszata, wiciowa) Pączki oraz kora wierzby zawierają salicynę. Wykorzystywane są głównie jako środki o działaniu przeciwgorączkowym, przeciwreumatycznym, przeciwszkorbutowym przeciwrobaczym, również przy nieżytach jelit, wzdęciach, biegunkach. Zewnętrznie wierzba ma zastosowanie przy nadmiernej potliwości.
Wierzba dość silnie oddziałuje na psychikę, może pogłębiać stany depresyjne.

Topola

(biała, czarna, szara, osika) Podobnie jak wierzba ma salicynę, ma też podobne zastosowanie. Działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, moczopędnie. Silnie oczyszcza organizm z kwasu moczowego, co jest bardzo istotne w terapii podagry i chorób reumatycznych. Łuski na pączkach topoli mają dużo żywicy, którą pszczoły wykorzystują do produkcji propolisu.

Leszczyna

Pojawienie się wiotkich bazi (kwiaty męskie) oznacza początek przedwiośnia. Można zbierać pączki liściowe, kwiatowe, korę. Są bogate m.in. w wiele mikroelementów (fosfor, wapń, miedź, magnez, żelazo, fluor, jod). Mają działanie przeciwzapalne, moczopędne, estrogenne. Regulują procesy metaboliczne. Wpływają też na zaburzenia skórne wywołane autoagresją.
Uczestnicy zajęć mieli okazję posmakować bazi leszczynowych w syropie cukrowym, oczywiście przygotowanych wcześniej.

Czeremcha zwyczajna i śliwa tarnina

Pączki tych roślin maja charakterystyczny smak migdałów, zawierają m.in. glikozydy cyjanogenne. Wpływają na zaburzenia metaboliczne, hormonalne, zaburzenia układu moczowo-płciowego.

Bez czarny

Wiosną można zbierać pędy tego krzewu jako domieszkę do mieszanek ziołowych. Główne zastosowanie mają kwiaty i owoce bzu zbierane w późniejszym okresie. Bez czarny ma działanie odtruwające, napotne, przeciwgorączkowe, przeciwobrzękowe, wykrztuśne. Jest to jedna z mało docenianych roślin, a posiadających duży potencjał leczniczy.

Wczesna wiosną dokonuje się przecinki w lasach , wykorzystaliśmy ten fakt i w czasie zajęć mogliśmy zbierać pączki wielu drzew: sosny, buka, brzozy, olchy, topoli wierzby. Będzie można je ususzyć, zrobić z nich napar, wywar, macerat, nalewkę lub może coś na słodko?

Wśród napotkanych pierwszych wiosennych roślin zielnych były: babka lancetowata, mniszek lekarski, gwiazdnica pospolita, glistnik jaskółcze ziele, podbiał pospolity, podagrycznik pospolity, popłoch pospolity, śledziennica skrętolistna, rzeżucha gorzka, czosnek zielonawy, kokorycz pełna, ziarnopłon wiosenny, pokrzywa, łopian, gajowiec żółty, szczawik zajęczy. Uczestnicy zajęć dostali opracowania, w których są przepisy kulinarne z wykorzystaniem niektórych ziół.
Zajęcia terenowe „Skubane zielone” dostarczyły wszystkim niezapomnianych wrażeń; choć dzień pochmurny było miło i sympatycznie, naładowaliśmy nasze „akumulatory” energią budzącej się przyrody.

Autor

Maria Płatek

Botanik i przyrodnik, pasjonatka roślin i kamieni. Specjalistka od medycyny chińskiej i detoksykacji w Płatek Centrum. (www.platek.pl)

Comments 3

  1. wierzba to Salix i oznacza wiele gatunków tego drzewa. Salix cinerea to wierzba szara, natomiast wierzba iwa to Salix caprea

  2. Reniu, jak ja Wam zazdroszczę tej wyprawy! Proszę o więcej zdjęć, informacji i pozytywnej energii :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *