Moc Ziół-Wakacje z ziołami, zostań zielarką, zielarzem
Zapraszam na warsztat zielarski wszystkich pragnących zapoznać się z ziołami w terenie. Można wiele mądrych ksiąg przeczytać, wiele zdjęć roślin obejrzeć ale nic nie zastąpi bezpośredniego kontaktu z ziołami w naturze pod okiem osoby doświadczonej w ich rozpoznawaniu. Zioła nas leczą i żywią od tysięcy lat, dlatego warto się z nimi zaprzyjaźnić. Najlepiej samodzielnie stworzyć własną apteczkę pomocną przy wszystkich infekcjach, zranieniach, oparzeniach, bólach. Te własnoręcznie sporządzone i darmowe specyfiki są równie, jeśli nie bardziej, skuteczne w porównaniu z aptecznymi. Trzeba tylko wiedzieć, które ziółko zebrać z natury i jak je przetworzyć, żeby służyło nam skutecznie.
Szkolić będziemy się w przeuroczym miejscu w środku lasu nad jeziorem: gospodarstwo agroturystyczne w Pszczewskim Parku Krajobrazowym – DOM POD LIPĄ www.dompodlipa.pl
Miejsce słynne jest nie tylko ze wspaniałej przyrody, czystego jeziora, ale również ze zdrowej i smacznej kuchni, którą serwują gospodarze.
Moja znajomość ziół ma swoje korzenie już w dzieciństwie, przejmowana od mądrych kobiet w mojej rodzinie, potem przyszły książki takich autorów jak profesor Aleksander Ożarowski, Witold Poprzędzki, ojciec Klimuszko, Maria Treben, czy Hildegarda z Bingen i wielu innych, później doszedł internet ze wspaniałymi stronami doktora Henryka Różańskiego oraz wiele lat przemierzania łąk i polan leśnych w różnych stronach Polski w poszukiwaniu ziół. Dyplom zielarza- fitoterapeuty przyjęłam właśnie z rąk doktora Różańskiego. Od lat w praktyce stosuję moją wiedzę w przygotowywaniu preparatów i kosmetyków sporządzanych z własnoręcznie zebranych ziół.
Serdecznie zapraszam.
Termin 18 czerwiec-czwartek (od obiadu)- 20 czerwiec-sobota do obiadu.
Cena 980 zł.
W cenie: nocleg, przepyszne wyżywienie wegetariańskie (śniadania, obiady, kolacje), Wspólne wyprawy zielarskie z nauką rozpoznawania ziół i ich przydatności leczniczej i spożywczej. Poznawanie sposobów przetwarzania ziół: prawidłowe suszenie, robienie proszków, mazideł, nalewek, octów, glicerytów, fermentowanie herbat ziołowych. Wspólne zbieranie ziół.
Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń
Informacje i zapisy:
Regina Łuska
tel. +48 606 856 652
Plan dnia
Czwartek
12:00 – 13:30 – Przyjazd i zakwaterowanie.
13:30 – 15:30 – Obiad.
16:00 – 18:00 – Wyprawa drogą przez las nad jezioro, rozpoznawanie i zbieranie przydatnych roślin zielarskich.
18:00 – 19:00 – Kolacja.
19:30 ognisko – Degustacja przetworów z dzikich roślin z omówieniem ich właściwości leczniczych.
Piątek
8:00 – 8:30 – Śniadanie.
9:00 – 12:30 – Wyprawa zielarska, zbieranie ziół (Rów Reginy).
13:00 – Obiad.
15:00 – 17:30 – Wyprawa zielarska, zbieranie ziół.
18:00 – Kolacja.
19:00 – Omówienie zebranych ziół, konkurs nalewkowy, degustacja nalewek.
Sobota
8:00 – 8:30 – Śniadanie.
9:00 – 12:30 – Sposoby przetwarzania i użytkowania ziół: suszenie, robienie wywarów, naparów, nalewek, octów, fermentowanie, kiszenie.
13:00 – Obiad.
Po obiedzie wykwaterowanie i wyjazd.